В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Университети като за Световно…или защо университетът на Толкин идва в България?
Университети като за Световно…или защо университетът на Толкин идва в България?
Вторник, 09 Октомври 2012 08:53

Представители на 60 водещи западни университети ще посетят този уикенд София, където в хотел „Шератон” ще се включат в кампанията по прием на българи за висше в чужбина този уикенд (6 и 7 октомври). За 10-та поредна година най-големият кандидатстудентски салон „Световно образование” отваря врати за безплатни консултации и прием, както и за предварителна ориентация на бъдещите студенти.
„Малцина са българските кандидати, които трябва да бъдат убеждавани да учат зад граница. Образованието навън отдавна не е лукс, а сериозна заявка за качествено обучение и престижна диплома”, разказва Ирина Христова, координатор на проекта и собственик на най-известния консултант за образование в чужбина, фирма „Интеграл”.

Изборът: колкото повече толкова повече

 Ако досега не сте се замисляли над това, знайте, че колкото повече професионална информация получавате, толкова по-добре ще е за избора на университет. Важно е обаче и откъде я получавате. „Световно образование” от години си партнира с водещи университети и се стреми да предложи в България най-доброто от европейското и световно образование.
„Убедихме се, че няма по-добра информация от тази, която е в личната среща с представител на университета”, коментира още Христова. Едно е да четеш от интернет, второ - някой да ти разкаже, съвсем различно е преди да решиш да можеш да попиташ лично за всичко, което те интересува. Това е причината „Световно образование” да разшири обхвата си и есенното изложение да събере под „един покрив” представители на 60 топ университета.

Университетът на Толкин в София!?

Сред постиженията на „Световно образование” тази година е фактът, че успя да заслужи вниманието на един от най-елитните университети в Европа и света – британският Leeds University Business School. Мнозина са тези, които са чели ”Властелинът на пръсета”, но малко знаят, че авторът му, известният романист Джон Толкин започва преподавателска дейност по английска литература в този университет. Тук се раждат и първите разкази за малкото същество Бимбо, които по-късно се превръщат в основа за прочутите романи. И днес университетът е предпочитано елитно място за обучение, като през 2012 г. е класиран на 1 място във Великобритания и на 4 място в света в специалността „Международен бизнес” от Financial Times. Сградата на университета разполага с един от най-добрите иновационни хъбове, в който са инвестирани 9.3 млн. паунда. Университетът отдавна е партньор на „Световно образование”, но едва тази година прие поканата да изпрати лично представителя си по приема за среща с българските студенти, съобщиха организаторите от фирма „Интеграл”.
„Световно образование” ще даде възможност за лични срещи на български ученици и семейства с представители и на други топ университети, сред които университета Coventry – вторият най-прогресивно напредващ в класацията на Sunday Times University Guide за 2012 г. и в топ 10 на класацията на Guardian за 2012 за университети с най-модерна база на Острова. В изложението ще участва и един от най-авторитетните европейски университети – Sunderland, които е в топ 10 на Guardian за 2012 в областта на туризма и предпочитан за обучение по медии, комуникации и изкуства. Учениците от София ще могат да се срещнат и с най-добрия уелски университет – Glamorgan, отличен с 12 престижни награди за качество на преподаване, където се обучават над 3 000 чуждестранни студенти от 60 различни националности. 93% от абсолвентите му намират работа веднага след дипломиране.

Колко струва да си там?

Дори решението на правителството на Великобритания да увеличи между два и три пъти таксите за обучение от тази есен, не успя да охлади ентусиазма на кандидат-студентите от България. Причината се крие в отлично функциониращата държавна система за студентско кредитиране (Student Loan company), която покрива пълната цена на приетите в университетите в Англия и Уелс. Фактът, че не трябва да плащат предварително нито пени помага на семействата, решили да изпратят детето си да следва на Острова, да осъществят намерението си. Още повече, че кредитът се отпуска при изключително изгодни условия, а изплащането му започва едва след като студентът завърши и започне да работи срещу годишна заплата от 15 000 бр.лири годишно за Великобритания или 6300 бр.лири за България.

За същия период от време броят на избиращите Дания и Швеция също нараства в пъти. Двете скандинавски държави покриват пълната такса за обучение за студенти от ЕС, като нашите младежи могат да се възползват без ограничения от тази привилегия.

Холандия пък, където в момента са обучават над три пъти повече българи в сравнение с 2006-2007 г., е предпочитана заради международната среда, което позволява на българските студенти да не се чувстват изолирани и да се интегрират бързо. Образованието на студентите от ЕС и тук се дотира от държавата, но родителите все пак трябва да заплатят около 1800 евро годишно. Добрата новина е, че в Холандия също има система за кредитиране на студентите, която е достъпна за българите, след като вече са започнали следването си.

Световно образование – повече възможности за обучение зад граница

Всяка година стотици деца заминават да учат в елитните университети в чужбина. Голяма част от тях минават през „Световно образование”.
Международният проект тази година се представя в шест големи града на страната като програмата започна на 29 септември и ще продължи в София (на 6 и 7 октомври), Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе.
Акцент на изложението ще е информацията за ученици в 11 и 12 клас, както и специализираните семинари за родители, които да се подготвят как да напътстват и насочват учениците при избора на страна и университет.

Всеки посетител на изложението получава каталог с актуалните такси и срокове за кандидатстване за над 200 университета, както и за стипендиите, достъпни за студентите от България.

Информация за програмата, както и формата за предварителна регистрация и лични срещи и консултации, е достъпна на сайта на проекта.
 

 
© 2024 referati.com