В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Биолчев: У нас има хипертрофия на образователната структура
Биолчев: У нас има хипертрофия на образователната структура
Четвъртък, 26 Май 2011 09:25

Източник:
Actualno.com

Новият председател на Националната агенция за оценяване и акредитация Боян Биолчев не споделя идеята на премиера студентите, завършили по държавна поръчка, да бъдат задължавани да работят 5 години в България.
В интервю за БНР Биолчев каза: "Аз не знам дали точно това е имал предвид, все се надявам, че може да има някакво недоразумение, защото в България никой не може да задължи никого с нещо, което не е съобразено с Конституцията. Всеки има права, но мисля, че трябва да се мисли в посока създаване условия, които да дават възможност на човек да прави избор между това, което е  навън, и това, което е вътре, и накрая да си казва - тука има за мене поле за развитие".
Биолчев не отговори пряко на въпроса дали трябва да бъде намален броят на университетите. От думите му обаче стана ясно, че са прекалено големият брой висши училища намаляват качеството на образованието.
"В България има хипертрофия на образователната структура, а съществува и друго - конкуренция. Добрата диплома се конкурира от лесна диплома. Време е свръхпроизводството на университети да приключи. И аз поддържам тезата, която министърът изрази, че може би е добре да има уедрявания", каза още Боян Биолчев.
 
© 2024 referati.com