В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Интересът към обучение по икономика остава въпреки кризата
Интересът към обучение по икономика остава въпреки кризата
Вторник, 06 Юли 2010 15:03

Източник: Actualno.com

 По-малко от четири процента от кандидат-студентите ще се откажат от избора на икономическа специалност заради кризата.

Това показват резултатите от анкетно проучване в столични езикови гимназии, проведено от Университета по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Допитването е осъществено в периода март-май 2010г. сред 867 ученика и отчита нагласите и тенденции в сферата на висшето образование и професионалната реализация.

28% от анкетираните ще кандидатстват както в България, така и в чужбина, а 12% от всички са заявили, че ще пробват късмета си единствено в чужбина, като едни от най-предпочитаните страни за получаване на диплома са Англия, Холандия, Франция, САЩ, Германия, Швейцария, Италия.
Над половината от запитаните биха избрали икономическа специалност за следването си, независимо от условията на криза, а по-малко от 4% от тях биха се отказали от специалността заради нея.

В „класацията” на най-предпочитаните специалности правото е най-желаната сфера за професионална изява. Като втора най-желана се нарежда икономическата специалност въпреки перспективата за по-трудна реализация в период на криза.

 Около една пета от запитаните ще разчитат единствено на частни университети за тяхното образование или са отговорили, че ще кандидатстват и в двата вида (държавни и частни), но предпочитат частните.

Студентите стават все по-взискателни към инвестицията в бъдещето си, а наличието на диплома не е единствено и абсолютно достатъчно условие за добра реализация и кариера.

Бъдещите студенти, които ще кандидатстват в чужбина, избират обучението извън България заради по-доброто качество на образованието, което е на международни стандарти и ниво (62%) и търсят по-голямата перспектива за реализация по изучаваната специалност (27%), показва още проучването.

От друга страна, съвместни програми на български университети с международни реномирани учебни заведения дават повече възможности на студентите за практически знания, преподаватели и експерти с дългогодишен опит, както и за контакти и получаване на дипломи директно от чуждестранните университети, без да се налага студентите постоянно да пътуват и напускат България за дълъг период от време.

Пример за такива съвместни международни програми на Университета по застраховане и финанси (ВУЗФ) са бакалавърската програма по Финанси с мерилендския университет UMUC, двете магистърски програми по Бизнес мениджмънт и технологии и Маркетинг, Реклама и връзки с обществеността с британския University of Sheffield, изучавани изцяло на английски език, съвместната програма „Бизнес инженерство” с Steinbeis Center of Management and Technology, Берлин.

Българското образование може да задържи студентите в страната, ако гарантира реални практически знания, стажове и постоянна връзка с бизнеса, който, след завършване на студентите, да има възможност да наеме добре обучен персонал - бъдещи мениджъри, заключва проучването.

 
© 2024 referati.com