В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Парите за образование през 2011 година без промяна
Парите за образование през 2011 година без промяна
Петък, 26 Март 2010 12:42

Източник: Actualno.com

Би било убийствено да се намаляват още парите за образование и наука. Това каза Огнян Стоичков, председател на Комисията по образование в НС, предаде КРОСС.

Той подчерта, че ще настоява парите за образование да не се намаляват за следващата година, а да запазят нивото си от 2010 година.

След година - две бъде въведена и рейтингова система за оценка на университетите, която ще е база за определяне на размера на държавното финансиране на учебните заведения.
На въпрос как могат да бъдат мотивирани работодателите да финансират образованието, да помогнат на университетите Стоичков отговори, че "е в интерес на работодателите  да разполагат с качествена и обучена сила. Работодателите обаче нямат гаранции, че когато осигурят договор за обучение и стипендия на студентите, кандидат-висшистите няма да заминат за чужбина на третата година. Затова бизнесът има нужда от подкрепа от държавата".

"Аз предлагам фонда за банково студентско кредитиране в размер на 40 милиона лева да послужи за обезпечение при неизпълнение на договор за ученичество от студентите. След това държавата ще прецени как да си възстанови обратно парите, които е платила на работодателите, от студентите или от университетите.

Действително бизнесът е много важен и ако това не се разбере във висшето образование, то ще си остане на нивото от 1956 година, когато разчиташе само и единствено на държавата. Държавата в европейски мащаб, а и в български мащаб, няма сили да отделя достатъчно пари за висшето образование. Това означава да се създадат нормални условия за тези, които желание да намерят една законово уредена среда да инвестират и техните интереси да бъдат гарантирани", допълни Стоичков.

 

 
© 2024 referati.com