Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Поскъпват таксите за обучение във ВУЗ
Поскъпват таксите за обучение във ВУЗ
Петък, 08 Май 2009 11:07
Източник: Actualno.com

Студентите ще плащат през учебната 2009-2010 година по-високи такси за обучение, след като в четвъртък кабинетът реши те да се увеличат с 8.35% спрямо сегашните им стойности, информира Медиапуул.

Средното увеличение на таксите за редовна форма на обучение е 42 лв., а за задочна форма - 34 лв. Най-голямо е увеличението на таксите за професионалните направления по изкуствата - 94 лв. (12.52%) за редовно обучение и 58 лв. (8.68%) за задочно.

В професионалните направения Медицина, Дентална медицина и Фармация увеличението е със 76 лв. (9.04%) за редовно и 19 лв. (3.24%) за задочно обучение.

За останалите направления увеличението е в порядъка от 35 до 45 лв. (средно 13 %), а в професионални направления Растениевъдство, Животновъдство, Ветеринарна медицина и Растителна защита се наблюдава намаление на предложените такси за редовно обучение с 13 лв.

Таксите за кандидатстване са различни и са съобразени с предложенията на държавните висши училища.

Правителството увеличи значително броя на приема във висшите училища за следващата учебна година, макар опитът от последните години да сочи, че местата във ВУЗ-овете надвишават броя на кандидатстващите.

Тази есен в държавните и частните университети ще могат да влязат 66 178 студенти, което е с около 5726 повече от миналата година.

Увеличени са местата за чуждоезиково обучение и за усвояване на модерни технологии. С 18 на сто е увеличен броят на местата за обучение в образователно и научна степен "доктор".
 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД