Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Откриха приемна във Варна за информация за матурите
Откриха приемна във Варна за информация за матурите
Събота, 12 Януари 2008 19:47
Източник: Actualno.com

В Регионалния инспекторат по образование (РИО) във Варна отвори врати приемна за ученици и родители за въпроси, касаещи държавните зрелостни изпити.
Тя ще работи всеки четвъртък от 13.30 до 15.30 часа. Консултанти в информационния център ще бъдат Венцислава Генова и Величко Тодоров, старши експерти по организация на средното образование в РИО. При голям интерес е възможно приемната да работи и друг ден.
Подобни центрове са разкрити в почти всички градове в страната. Освен това информацията, касаеща матурите, е качена на сайта на просветното министерство, както и на страниците на Регионалните инспекторати по образование и на различните училища.
Предстои във всяко училище да бъде поставено информационно табло, както и да заработи нов сайт за държавните зрелостни изпити. Между 14 и 28 февруари всички ученици ще трябва да подадат заявленията си за явяване на матури. Освен задължителния изпит по българския език и литература, трябва да се посочи втори по избор.
При желание зрелостниците имат правото да се явят и на трети допълнителен изпит. От РИО съветват зрелостниците преди да направят изборът си за втори предмет, да проверят в сайта на МОН кои висши учебни заведения са потвърдили писмено, че ще признават изпитите като вход.
Шефът на РИО-Варна Николинка Даскалова информира, че до 31 януари всеки директор на училище трябва да предложи учители, които да бъдат включени в националната проверяваща комисия. В нея право да участват имат преподаватели от цяла България.
Националната комисия ще бъде сформирана в зависимост от броя ученици, решили да се явят на матура по определен предмет, подчерта Даскалова. По думите й учебният материал, върху който ще се държат матурите е от задължителната подготовка.
Преподавателите ще направят всичко възможно варненските ученици да имат едни от най-добрите резултати в страната, каза още шефката на РИО. Изпитът по българския език и литература е насрочен за 1 юни, а вторият по избор - 3 юни. До 20 юни писмените работи на учениците трябва да са проверени, а резултатите да бъдат предоставени на директорите на училищата.
Във Варненска област има 57 школа, в които има завършващи ученици. Общата бройка на зрелостниците е 4600. Днес в община Варна се проведе работна среща на експерти от дирекцията "Политика в общото образование" към МОН с директори и учители.
Въпреки че срещата беше оповестена за информативна за матурите ученици и родители не присъстваха. Експертът към МОН Стоянка Почеканска заяви, че варненските директори, преподаватели и ученици имат информация за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити.
 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД