Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Упадъкът на СУ
Упадъкът на СУ
Сряда, 14 Ноември 2007 12:35
Автор: Сава Славчев, в. "Дневник"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е в най-дълбоката си криза от 1989 г. насам. За това допринесе пълната незаинтересованост на държавата за съдбата му, както и изключително лошото му управление.

Ректорите досега флиртуваха с различни политически сили и съвсем забравиха, че СУ има нужда от реформи. Професорите пък побързаха да се присъединят към политическата класа в най-различни разцветки - особено жълти и червени - и съвсем забравиха съдбата на СУ.
Резултатът е, че най-престижното преди време висше учебно заведение сега е повече от посредствено и е категорично най-бедният университет в България, с най-ниски заплати на преподавателите. Парадокс...
Проблемът е в това, че поведението на ректора отразява поведението на управляващото коалиционно правителство, което се свежда до пълното отсъствие на политическа воля за реформи и промени. В многото разговори, които съм водил с преподаватели от факултета по класически и нови филологии, географски, химически, философски и други факултети, посланието им е: ниско качество на работа, пълна непрозрачност в управлението и обидно ниски заплати.
Въпреки силното лобиране дори в парламента сегашното ръководство последователно изгуби немалък брой имоти на СУ или ги продаде. Подробности за сделките не знаем поради споменатата непрозрачност на управлението. Вместо реформи беше построен ВИП ресторант и беше купен мерцедес. В същото време за простосмъртните преподаватели е практически невъзможно да намерят пари за някоя международна конференция или специализация.
Имало е, разбира се, и случаи на съпротива от страна на академичното тяло, но те са били ловко парирани. Такъв е случаят с доц. д-р Димка Гичева-Гочева от Философския факултет, която преди време публикува поредица от критични статии за СУ и като резултат беше заплашена с уволнение.
Доста хора имат интерес в СУ да се запази статуквото. За доброто на преподавателите, които обичат работата си, за доброто на студентите, за качеството на образованието като цяло се надявам новият ректор да бъде различен и да върне престижа на учебното заведение.
 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД