Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Станишев: Законопроектът за кредитиране на студентите е почти готов
Станишев: Законопроектът за кредитиране на студентите е почти готов
Понеделник, 17 Септември 2007 21:53
Източник: Actualno.com

"Законопроектът за кредитиране на студентите и докторантите е почти готов, и предстои да бъде разгледан в много скоро време от Министерския съвет." Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на учебната година в УНСС.
Той обеща да бъде организирана широка обществена дискусия за законопроекта с участието на министри, с представители на академичните среди, и студенти.
Станишев посочи, че въвеждането на студентското кредитиране няма да означава отказ на държавата от останалите форми на студентско подпомагане - най-вече чрез студентските стипендии. "Моделът на кредитиране ще се основава на банковата система у нас, която е достатъчно разгърната", каза той.
"Държавата ще поеме значителна част от рисковете, които ще се поемат и от банките при реализацията на този законопроект, след като той бъде гласуван от НС", каза премиерът.
В отговор на студентски въпрос за това каква е стратегията на държавата за подпомагане на науката и иновациите, Станишев посочи, че до 2010 г. България трябва да отделя близо 3% от БВП за научни изследвания.
"Държавата ще изпълни своя ангажимент в тази насока, но нека и българският бизнес направи това", призова министър-председателят.
По думите му има нови възможности за усвояване на допълнителни средства за наука от фондовете на ЕС. "Това може да стане чрез създаването на научно-приложни центрове, които да се финансират от държавата и от ЕС", допълни Сергей Станишев.
 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД