В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Внимание: 13 Незаконни университета в България
Внимание: 13 Незаконни университета в България
Вторник, 07 Февруари 2006 17:01

Източник: Actualno.com

13 висши учебни заведения обучават незаконно студенти в България. От Министерството на образованието и науката (МОН) потвърдиха вчера, че вузовете не фигурират в официалния им регистър за акредитираните университети. Практика на чуждите вузове е да се регистрират като фирми по Търговския закон, като по този начин избягват изискванията на Закона за висшето образование.

 

Според закона, за да бъде създаден ВУЗ или филиал на чужд университет в страната, е необходимо решение на парламента, пише вестник "Новинар". Друго изискване към филиалите е те да бъдат изградени в сътрудничество с български университет. Избягвайки законовите разпоредби в момента, повече от десет търговски дружества издават дипломи за завършено висше образование. Най-често незаконните учебни заведения набират студентите си по време на образователните изложения, които се провеждат в началото на годината.

Заместник-министърът на образованието Ваня Добрева коментира вчера, че МОН няма да признава университети, регистрирани като фирми, и ще счита издаваните от тях дипломи за нелегитимни. Университетите, регистрирани по Търговския закон

1. Cook\'s Institut - САЩ (чрез "Иком-Интелект" ООД) в София. Филиали в Пловдив, Плевен, Монтана, Хасково, Варна.

2. Международен славянски институт - Москва (чрез "Славянски култури и образование" ООД).

3. Киевски институт "Славянски университет", София.

4. Институт по международни отношения към Киевски държавен университет "Т. Шевченко" (чрез световната академия "Платон"), София, с филиали в Търговище и Албена.

5. Международен университет в Москва (чрез Международен образователен център ООД).

6. University of Portsmouth - Великобритания (чрез International Univercity College ООД).

7. Одеска икономическа и юридическа академия.

8. Московски държавен университет по икономика, статистика и информатика - с партньорството на Европейска академия по икономика, управление и право (чрез АсЕ Бизнесуниверситет).

9. Санктпетербургски държавен инженерно-икономически университет (чрез Бизнесуниверситет). София, Пловдив, Ст. Загора. Представя се и във вариант ИНЖЕКОН Санкт-Петербургска държавна инженерно-икономическа академия (чрез АсЕ Бизнесуниверситет -София). Центрове в София, Пловдив, Бургас и Шумен.

10. Международен университет - Карлово - учебно заведение на Световната академия на науките - Сан Марино (AIS) - чрез ЕСПЕРИНФОРМ и сдружение с нестопанска цел "Асоциация на учени и специалисти за сътрудничество със Световната академия на науките".

11. Руски държавен технологически университет - Москва (чрез Балкански център за мениджмънт на дистанционното образование, Бизнесуниверситет). София, Пловдив, Бургас.

12. Българо-арменски университет "Евразия" - София.

13. Еврошвейцарски университет във Видин.

 
© 2021 referati.com