В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Сменят две теми в конспекта по история за кандидатстване в СУ
Сменят две теми в конспекта по история за кандидатстване в СУ
Сряда, 01 Февруари 2006 09:45

Източник Dnes.bg

В програмата за кандидат-студентския изпит по история в Софийския университет/СУ/ се въвеждат две нови теми - "Държавно и политическо развитие на България след Първата световна война /1918 - 1923/ " и " България в годините на Втората световна война /1939 - 1945/". Това съобщи деканът на Историческия факултет проф. Иван Илчев на пресконференция в СУ днес.


Темата за развитието на България след Първата световна война ще замести темата за участието на страната в тази война, а темата за Втората световна война е на мястото на темата "България в началото на 20 век", уточни доц. Миляна Каймакамова, заместник-декан на Историческия факултет.  

Двете нови теми не се изучават в средното образование и идеята ни е чрез включването им в конспекта да принудим образователното министерство да ги включи в учебните програми, каза проф. Илчев.

От програмата за изпита по география отпадат пет теми и така общият брой на въпросите става 20, каза деканът на Геолого-географския факултет доц. Петър Славейков. Отпадат темите за Западен тракийско-родопски район, Източен тракийско-родопски район, Североизточен придунавски район, Североизточен приморски район и Северен централен район. Причината за отпадането им е липсата на статистически данни, уточни доц. Славейков.

Две нови специалности ще бъдат открити във Факултета по математика и информатика през следващата година - "Софтуерно инженерство" и "Информационни системи", съобщи заместник-деканът на факултета доц. Магдалина Тодорова. Предвижда се в тях да бъдат приети общо около 50 студенти.

Началникът на учебен отдел Георги Гешев съобщи, че Химическият факултет е подготвил учебни програми за специалностите "Екохимия", "Ядрена химия" и "Компютърна химия", а Физическият факултет - програми за специалностите "Астрофизика", "Метеорология" и "Геофизика". Тези специалности трябва да бъдат одобрени от Академичния съвет, преди да бъде обявен прием за тях.

До средата на февруари факултетите трябва да представят заявките за местата за прием по специалности, които ще бъдат предадени на Министерството на образованието и науката, каза заместник-ректорът доц. Димитър Гюров.

 
© 2021 referati.com