Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Ако спреш детето си от училище, те лишават от родителски права?
Ако спреш детето си от училище, те лишават от родителски права?
Сряда, 10 Септември 2008 14:34
Източник: Actualno.com

Родители, които спират децата си от училище, ще бъдат лишавани от родителски права.
Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов, предаде агенция Фокус.
Атанасов обясни, че това ще е крайна мярка, която се обмисля в новия Закон за училищното образование, който трябва да бъде готов до средата на месец ноември.
Той посочи, че както в Закона за закрила на детето се предвижда отнемане на родителските права, ако родителят застрашава живота и здравето на детето, към тези две условия да се присъедини и лишаването на детето от изконното му право на образование.
По думите му, ако детето остане без образование, то отива на опашката за социално слаби и това е причина да се предприемат крути мерки спрямо родителите.
От просветното ведомство обмислят още и глоби спрямо родителите, които не се интересуват дали децата им ходят на училище.
Кирчо Атанасов посочи, че първо родителите ще бъдат викани на разговор и ако той не даде желания резултат и детето продължава да не ходи на училище, ще родителят ще бъде глобяван с примерен размер на глобата от 500 лв.
В случай, че детето продължи да отсъства от училище ще бъде налагана втора по-висока глоба в примерен размер от 5000 лв. Ако обаче родителят няма възможност да плати глобата, тогава той ще бъде осъждан по бързата процедура за своята безотговорност на обществено полезен труд.
 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД