Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Батак - мит или реалност
Батак - мит или реалност
Четвъртък, 26 Април 2007 19:42
Източник: Actualno.com. Автор - Татяна Павлова

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?...

...Като ги изклаха, чичо, аз видях...
С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх...

                                                     Иван Вазов


*     *     *     *

 

А знае ли фондация "Памет, отговорност и бъдеще" Батак? Знае ли фондация "Роберт Бош" Батак?

Да, със сигурност знаят, чували са... сигурно затова и са решили преди година да сложат началото на проекта "Митът Батак", имащ за цел да ревизира българската история и по-специално зверското клане в Батак и последвалото го опожаряване по време на Априлското въстание от турците.

А не сме ли преживявали достатъчно исторически ревизии, наложени от силата и властта на световното господство, че имаме нуждата и от още една и то в свободни времена.

Във времена и на територия, в които се смята, че робството отдавна, отдавна е забравено и отхвърлено, забранено.

Във времена, в които е малко смешно дори да се спомене за него, някои се опитват да наложат духовно такова. Появяват се организации, които решават, че е необходима "реституция на историята в европейски контекст" заради разширяването на ЕС, че това да знаеш историята си е "демонизиране на Исляма и в частност на мюсюлманското население в страната".

А защо тогава не ревизираме и реституираме немската и дори световната история, да изтрием името на Хитлер или по-скоро да му дадем ролята на митологичен герой?
Защо да не пренапишем историята, така че да е удобна за всички и да не се създават "общоевропейски проблеми"?

"Митът Батак". Мит?! Та "мит" е народно предание, легенда, разказ за свръхестествени същества и измислени действия.

Да, на някой може да му се струва свръхестествено да ликвидираш над 3 000 души, а след това да ги запалиш.

Да отиде тогава до Батак и да види с очите си тленните останки на над 1 900 българи, отказали да приемат мюсюлманската вяра, поставени пред ултиматума "чалма или брадва".

"Великото превъзходство на Батак се състои не в големината на жертвите, а в неговото историческо значение: неговата жертва предизвика войната за освобождението, жертвата на другите - остана безплодна... Батак има обаяние нещо като на българска Голгота..." е казал Вазов.

Всеки един исторически факт притежава свои място, роля и сила в огромното понятие "световна история".

Отделните епохи си имат своите племена, етноси, народи, отделни личности, които със своите качества - добри или лоши, са променяли хода и нагласата на времето и ситуациите.

На фона на това естествено стечение на обстоятелствата е нелепо да се появяват хора, организации, институции, които да се опитват да си намерят причина да осъществят поръчковите си "мисии" срещу големите суми, които им се плащат.

Нелепо е просто някой да си помисли и за момент дори, че може да промени историята след мига, в който тя вече се е случила.

 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД