В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Съобщения > Проф. Иван Илчев е новият ректор на СУ
Проф. Иван Илчев е новият ректор на СУ
Четвъртък, 15 Ноември 2007 14:04
Източник: Netinfo.bg

Проф. Иван Илчев е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Досегашният декан на историческия факултет на Алма Матер събра 218 гласа на балотажа.
За да бъде избран още на първи тур, не му стигнаха само девет гласа до нужните 187. Втори остана проф. Иван Петков, декан на химическия факултет, който получи подкрепата на 90 души от Общото събрание на СУ.
Предполагам, че заплатите на преподавателите в Софийския Университет ще се увеличат с 60-65% през следващата година, заяви досегашният ректор проф. Боян Биолчев, отчитайки дейността си през двата си мандата.
Той уточни, че е подготвил писмен отчет за цялостната си дейност, който е раздаден на членовете на Общото събрание.
През 2008 г. СУ ще има около 20 млн. лв. повече субсидия от държавата, при 28 млн. през миналата година, каза той и отбеляза, че през осемте години като ректор е имал тежка борба с институциите за утвърждаването на Университета.
Като постижения досегашният ректор на СУ отчете спасяването на почивната база в Китен, коренно промененият вътрешен облик на ректората и възстановяването на Медицинския факултет.
Проф. Биолчев припомни, че е постъпил в СУ на 1 януари 1969 г. и е преминал през всички етапи и равнища в университета.
Проф. Илчев, син на изтъкнатия историк проф. Илчо Димитров - също ректор на Алма Матер, заяви, че се надява след четири години тези, които са гласували за него, да не бъдат разочаровани, а тези, които не са гласували за него, да са му повярвали, защото поема ангажимента за по-доброто развитие на Университета.
Пред журналисти новият ректор заяви, че ще изпълни основното заложено в неговата програма - СУ да подготвя мислещи млади хора.
В тази връзка той каза, че в настоящия си вид зрелостните изпити не могат да бъдат вход за университета. Когато се създаде външна единна оценъчна институция с високи критерии, тогава евентуално би могло това да стане факт.
Проф. Илчев беше категоричен, че не може кандидатстудентските изпити по български език и литература и история в СУ да бъдат само тестове, защото така ще могат да влязат "запомнящи", а не мислещи млади хора.
Новият ректор подчерта, че ще работи активно с бизнеса, не само за финансово подпомагане на университета, а и за подготовка на кадри, като уточни, че все пак те ще бъдат главно от областта на природните науки.
Той посочи, че ще продължи усилията на проф. Биолчев за допълнително финансиране на СУ и развитието на научната дейност в него.
 
© 2024 referati.com