Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Интересът към обучение по икономика остава въпреки кризата
Интересът към обучение по икономика остава въпреки кризата
Вторник, 06 Юли 2010 15:03

Източник: Actualno.com

 По-малко от четири процента от кандидат-студентите ще се откажат от избора на икономическа специалност заради кризата.

Това показват резултатите от анкетно проучване в столични езикови гимназии, проведено от Университета по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Допитването е осъществено в периода март-май 2010г. сред 867 ученика и отчита нагласите и тенденции в сферата на висшето образование и професионалната реализация.

28% от анкетираните ще кандидатстват както в България, така и в чужбина, а 12% от всички са заявили, че ще пробват късмета си единствено в чужбина, като едни от най-предпочитаните страни за получаване на диплома са Англия, Холандия, Франция, САЩ, Германия, Швейцария, Италия.
Над половината от запитаните биха избрали икономическа специалност за следването си, независимо от условията на криза, а по-малко от 4% от тях биха се отказали от специалността заради нея.

В „класацията” на най-предпочитаните специалности правото е най-желаната сфера за професионална изява. Като втора най-желана се нарежда икономическата специалност въпреки перспективата за по-трудна реализация в период на криза.

 Около една пета от запитаните ще разчитат единствено на частни университети за тяхното образование или са отговорили, че ще кандидатстват и в двата вида (държавни и частни), но предпочитат частните.

Студентите стават все по-взискателни към инвестицията в бъдещето си, а наличието на диплома не е единствено и абсолютно достатъчно условие за добра реализация и кариера.

Бъдещите студенти, които ще кандидатстват в чужбина, избират обучението извън България заради по-доброто качество на образованието, което е на международни стандарти и ниво (62%) и търсят по-голямата перспектива за реализация по изучаваната специалност (27%), показва още проучването.

От друга страна, съвместни програми на български университети с международни реномирани учебни заведения дават повече възможности на студентите за практически знания, преподаватели и експерти с дългогодишен опит, както и за контакти и получаване на дипломи директно от чуждестранните университети, без да се налага студентите постоянно да пътуват и напускат България за дълъг период от време.

Пример за такива съвместни международни програми на Университета по застраховане и финанси (ВУЗФ) са бакалавърската програма по Финанси с мерилендския университет UMUC, двете магистърски програми по Бизнес мениджмънт и технологии и Маркетинг, Реклама и връзки с обществеността с британския University of Sheffield, изучавани изцяло на английски език, съвместната програма „Бизнес инженерство” с Steinbeis Center of Management and Technology, Берлин.

Българското образование може да задържи студентите в страната, ако гарантира реални практически знания, стажове и постоянна връзка с бизнеса, който, след завършване на студентите, да има възможност да наеме добре обучен персонал - бъдещи мениджъри, заключва проучването.

 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД