В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Поскъпват таксите за обучение във ВУЗ
Поскъпват таксите за обучение във ВУЗ
Петък, 08 Май 2009 11:07
Източник: Actualno.com

Студентите ще плащат през учебната 2009-2010 година по-високи такси за обучение, след като в четвъртък кабинетът реши те да се увеличат с 8.35% спрямо сегашните им стойности, информира Медиапуул.

Средното увеличение на таксите за редовна форма на обучение е 42 лв., а за задочна форма - 34 лв. Най-голямо е увеличението на таксите за професионалните направления по изкуствата - 94 лв. (12.52%) за редовно обучение и 58 лв. (8.68%) за задочно.

В професионалните направения Медицина, Дентална медицина и Фармация увеличението е със 76 лв. (9.04%) за редовно и 19 лв. (3.24%) за задочно обучение.

За останалите направления увеличението е в порядъка от 35 до 45 лв. (средно 13 %), а в професионални направления Растениевъдство, Животновъдство, Ветеринарна медицина и Растителна защита се наблюдава намаление на предложените такси за редовно обучение с 13 лв.

Таксите за кандидатстване са различни и са съобразени с предложенията на държавните висши училища.

Правителството увеличи значително броя на приема във висшите училища за следващата учебна година, макар опитът от последните години да сочи, че местата във ВУЗ-овете надвишават броя на кандидатстващите.

Тази есен в държавните и частните университети ще могат да влязат 66 178 студенти, което е с около 5726 повече от миналата година.

Увеличени са местата за чуждоезиково обучение и за усвояване на модерни технологии. С 18 на сто е увеличен броят на местата за обучение в образователно и научна степен "доктор".
 
© 2024 referati.com