В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > ВУЗ-овете - люпилня за аутсайдери
ВУЗ-овете - люпилня за аутсайдери
Неделя, 17 Февруари 2008 22:31
Източник: Actualno.com

автор : Евгений Еков, в. "Монитор"

Всеки десети студент в България очаква да получи 1000 лева стартова заплата. Това сочи проучване, направено през ноември 2007 година сред 12 477 младежи в различен курс в университетите.
60% от студентите в България не работят, докато учат и не са били нито ден на стаж през цялото си обучение. Голям процент от запитаните посочват като причина да не са карали стаж това, че нямат информация как да си намерят подходяща фирма или защото той не е задължителен.
Всеки пети от анкетираните, отговаря, че предпочита да започне постоянна работа едва след завършване на магистърската си програма. Практическата подготовка на бъдещите висшисти за започване на работа е незадоволителна.
Базовите компютърни умения, които се изискват от бизнеса във всички професионални сфери са на ниско ниво, според резултатите.
Никаква работа и голяма заплата - такъв е днешният съкровен идеал на повечето от българските студенти.
Първата част от този "идеал" е успешно постигната от близо 60 на сто от обучаващите се във ВУЗ, които по време на цялото си обучение въобще не считат за нужно да полагат какъвто и да било труд.
А многото пари се предвижда задължително да дойдат по сметките на предстоящите абсолвенти веднага след като се настанят на най-благите длъжности в най-проспериращите фирми в страната.
Така с минимум усилия и с максимум приходи повечето от съвременните обитатели на Алма матер смятат да превърнат не само следването си, но и живота си след него в един безкраен празник.
Затова и докато търкат студентските скамейки цели пет златни години, не ги е много, много грижа дали изобщо са в състояние да си осигурят едно прилично препитание в следстудентския им живот.
И по този начин пропиляват реалните си шансове за превръщането им в едни достатъчно подготвени и наистина конкурентно способни "солови" играчи по нелеките правила на пазарната икономика.
Неизбежният резултат от тази житейска слепота е само един - повечето от сегашните студенти са потенциални аутсайдери.
 
© 2024 referati.com