В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Матури ще има, потвърди правителството
Матури ще има, потвърди правителството
Петък, 18 Януари 2008 00:31
Източник: netinfo.bg

Държавни зрелостни изпити ще има, след като днес кабинетът прие промени в Закона за народната просвета, с които отпада и последната възможност за атакуване на матурите пред съда.
Според предлаганата на парламента поправка, няма да има връзка между полагането на матурите и това кога се завършва основно образование. Матурата ще бъде една и съща независимо по какви учебни планове се учи.
Миналата седмица министърът на образованието и науката Даниел Вълчев каза, че "кандидатстудентската индустрия в България е индустрия за неколкостотин милиона лева и има много хора, които не искат да има матури, а искат да продължи по този архаичен начин да се влиза във висшите училища".
Също миналата седмица стана ясно, че поне 11 висши училища са готови да признаят матурите, които тази година за първи път са задължителни за всички зрелостници, вместо приемни изпити.
Проектозаконът има още три промени.
Въвежда се деклариране на желанието за даване на частни уроци ? учителите трябва да подадат декларация пред директора на училището.
Третата промяна в закона е за въвеждането на допълнително основание за предсрочно прекратяване на правомощията на директорите на училища, които използват неефективно средствата по делегираните бюджети.
Това ще може да става, когато са просрочени задълженията на училищата, детските градини или обслужващите звена в образованието и те надвишават с 20% разходите за текущата година. В този случай министърът на образованието, началникът на Регионалния инспекторат или кметът на дадената община ще прекратява трудовия договор на директора.
Четвъртата промяна в Закона за народната просвета ще уреди статута на т. нар. защитени училища, които ще бъдат допълнително финансирани.
 
© 2024 referati.com