В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Откриха приемна във Варна за информация за матурите
Откриха приемна във Варна за информация за матурите
Събота, 12 Януари 2008 19:47
Източник: Actualno.com

В Регионалния инспекторат по образование (РИО) във Варна отвори врати приемна за ученици и родители за въпроси, касаещи държавните зрелостни изпити.
Тя ще работи всеки четвъртък от 13.30 до 15.30 часа. Консултанти в информационния център ще бъдат Венцислава Генова и Величко Тодоров, старши експерти по организация на средното образование в РИО. При голям интерес е възможно приемната да работи и друг ден.
Подобни центрове са разкрити в почти всички градове в страната. Освен това информацията, касаеща матурите, е качена на сайта на просветното министерство, както и на страниците на Регионалните инспекторати по образование и на различните училища.
Предстои във всяко училище да бъде поставено информационно табло, както и да заработи нов сайт за държавните зрелостни изпити. Между 14 и 28 февруари всички ученици ще трябва да подадат заявленията си за явяване на матури. Освен задължителния изпит по българския език и литература, трябва да се посочи втори по избор.
При желание зрелостниците имат правото да се явят и на трети допълнителен изпит. От РИО съветват зрелостниците преди да направят изборът си за втори предмет, да проверят в сайта на МОН кои висши учебни заведения са потвърдили писмено, че ще признават изпитите като вход.
Шефът на РИО-Варна Николинка Даскалова информира, че до 31 януари всеки директор на училище трябва да предложи учители, които да бъдат включени в националната проверяваща комисия. В нея право да участват имат преподаватели от цяла България.
Националната комисия ще бъде сформирана в зависимост от броя ученици, решили да се явят на матура по определен предмет, подчерта Даскалова. По думите й учебният материал, върху който ще се държат матурите е от задължителната подготовка.
Преподавателите ще направят всичко възможно варненските ученици да имат едни от най-добрите резултати в страната, каза още шефката на РИО. Изпитът по българския език и литература е насрочен за 1 юни, а вторият по избор - 3 юни. До 20 юни писмените работи на учениците трябва да са проверени, а резултатите да бъдат предоставени на директорите на училищата.
Във Варненска област има 57 школа, в които има завършващи ученици. Общата бройка на зрелостниците е 4600. Днес в община Варна се проведе работна среща на експерти от дирекцията "Политика в общото образование" към МОН с директори и учители.
Въпреки че срещата беше оповестена за информативна за матурите ученици и родители не присъстваха. Експертът към МОН Стоянка Почеканска заяви, че варненските директори, преподаватели и ученици имат информация за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити.
 
© 2024 referati.com