В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Упадъкът на СУ
Упадъкът на СУ
Сряда, 14 Ноември 2007 12:35
Автор: Сава Славчев, в. "Дневник"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е в най-дълбоката си криза от 1989 г. насам. За това допринесе пълната незаинтересованост на държавата за съдбата му, както и изключително лошото му управление.

Ректорите досега флиртуваха с различни политически сили и съвсем забравиха, че СУ има нужда от реформи. Професорите пък побързаха да се присъединят към политическата класа в най-различни разцветки - особено жълти и червени - и съвсем забравиха съдбата на СУ.
Резултатът е, че най-престижното преди време висше учебно заведение сега е повече от посредствено и е категорично най-бедният университет в България, с най-ниски заплати на преподавателите. Парадокс...
Проблемът е в това, че поведението на ректора отразява поведението на управляващото коалиционно правителство, което се свежда до пълното отсъствие на политическа воля за реформи и промени. В многото разговори, които съм водил с преподаватели от факултета по класически и нови филологии, географски, химически, философски и други факултети, посланието им е: ниско качество на работа, пълна непрозрачност в управлението и обидно ниски заплати.
Въпреки силното лобиране дори в парламента сегашното ръководство последователно изгуби немалък брой имоти на СУ или ги продаде. Подробности за сделките не знаем поради споменатата непрозрачност на управлението. Вместо реформи беше построен ВИП ресторант и беше купен мерцедес. В същото време за простосмъртните преподаватели е практически невъзможно да намерят пари за някоя международна конференция или специализация.
Имало е, разбира се, и случаи на съпротива от страна на академичното тяло, но те са били ловко парирани. Такъв е случаят с доц. д-р Димка Гичева-Гочева от Философския факултет, която преди време публикува поредица от критични статии за СУ и като резултат беше заплашена с уволнение.
Доста хора имат интерес в СУ да се запази статуквото. За доброто на преподавателите, които обичат работата си, за доброто на студентите, за качеството на образованието като цяло се надявам новият ректор да бъде различен и да върне престижа на учебното заведение.
 
© 2024 referati.com