В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Станишев: Законопроектът за кредитиране на студентите е почти готов
Станишев: Законопроектът за кредитиране на студентите е почти готов
Понеделник, 17 Септември 2007 21:53
Източник: Actualno.com

"Законопроектът за кредитиране на студентите и докторантите е почти готов, и предстои да бъде разгледан в много скоро време от Министерския съвет." Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на учебната година в УНСС.
Той обеща да бъде организирана широка обществена дискусия за законопроекта с участието на министри, с представители на академичните среди, и студенти.
Станишев посочи, че въвеждането на студентското кредитиране няма да означава отказ на държавата от останалите форми на студентско подпомагане - най-вече чрез студентските стипендии. "Моделът на кредитиране ще се основава на банковата система у нас, която е достатъчно разгърната", каза той.
"Държавата ще поеме значителна част от рисковете, които ще се поемат и от банките при реализацията на този законопроект, след като той бъде гласуван от НС", каза премиерът.
В отговор на студентски въпрос за това каква е стратегията на държавата за подпомагане на науката и иновациите, Станишев посочи, че до 2010 г. България трябва да отделя близо 3% от БВП за научни изследвания.
"Държавата ще изпълни своя ангажимент в тази насока, но нека и българският бизнес направи това", призова министър-председателят.
По думите му има нови възможности за усвояване на допълнителни средства за наука от фондовете на ЕС. "Това може да стане чрез създаването на научно-приложни центрове, които да се финансират от държавата и от ЕС", допълни Сергей Станишев.
 
© 2024 referati.com