В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > За първи път утре новата учебна година ще бъде открита със стачка
За първи път утре новата учебна година ще бъде открита със стачка
Петък, 14 Септември 2007 20:43
Източник: Actualno.com

За първи път утре новата учебна година ще бъде открита с едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини, организирана от синдикатите в образованието.

Синдикатите и работодателските организации в сектора настояват за увеличение от 100 процента на работните заплати в средното образование, което да бъде поетапно от 1 октомври т. г. до 1 юли 2008 г. Те искат за образование през 2008 г. да бъдат отделени 5 на сто от БВП, както и да бъде увеличена издръжката на един ученик и на едно дете в детска градина.

Със заповед на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, първият учебен ден трябва да бъде открит в 9.00 ч. във всички училища в страната с издигане на националния флаг.

Пред журналисти в парламента днес вицепремиерът Вълчев коментира, че е издал заповед в колко часа, с какви символи и ритуали трябва да бъде открита утре новата учебна година, а директорите, които не я изпълнят, ще носят отговорност.

 

Според синдикатите, заповедта на вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев не отменя насрочената за 15 септември от 9.00 ч. едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини.
На пресконференция днес единният Национален стачен комитет на трите учителски синдиката обяви, че съгласно член 11 алинея 5 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, работниците могат без предварително уведомление да обявят предупредителна стачка, която не може да продължава повече от един час.
От синдикатите днес заявиха, че очакват в утрешната предупредителна стачка да се включат между 80 и 85 на сто от училищата и детските градини в страната. В отговор на въпрос министър Вълчев каза, че не трябва да се спекулира с цифри колко от училищата ще стачкуват утре. По думите му, техният брой ще стане ясен при откриването на учебната година.
 
© 2024 referati.com