В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Фалстарт за студентските кредити
Фалстарт за студентските кредити
Сряда, 08 Октомври 2008 14:09
Източник: Actualno.com

      Студентското кредитиране, което трябваше да започне от 1 октомври, тръгна с фалстарт. Приетият през юли закон не се прилага, защото не е одобрен текстът на договора, който ще сключват студентите при получаване на преференциалното финансиране за образование.
"Продължават преговорите между банките и формираната комисия към образователното министерство, но все още има спорове по окончателния текст на типовия договор", обясни министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, информира Монитор.
"Мисля, че тази седмица ще решим този въпрос по един или друг начин," допълни просветният министър.
Законът за кредитиране на студенти и докторанти предвижда право на кредит да имат младежи, които не са навършили 35 години и не са прекъснали или отстранени от обучението си.
Държавата ще гарантира главницата и лихвите по кредитното задължение, направено за финансиране на образованието, предвижда още нормативът.
В закона е записано студентите и докторантите, взели кредит, да не дължат пари до 1 година след държавния си изпит, а погасителният период да е 10 години след това.
При смъртен инцидент на човека, получил кредита, или раждане на второ дете в семейство на бъдещите висшисти, държавата ще опрощава кредита и ще връща парите на банката.
Национален съвет за кредитиране на студентите и докторантите към Министерството на образованието и науката (МОН) ще одобрява списъците с желаещи да вземат заем.
В него участват представители на МОН, финансовото ведомство, Съветът на ректорите, Българската академия на науките, Националното представителство на студентските съвети и на Асоциацията на банките в България.
Още преди приемането на закона от Асоциацията на банките в България обявиха, че условията не са приемливи за тях. Основни проблеми за банкерите били ограничението в лихвата, която не може да е с повече от 2 на сто от основния лихвен процент, освобождането от такси и комисионни, както и забраната за всякакво обезпечение.
Голямата продължителност на гратисния период, през който банката не получава нищо срещу отпуснатия ресурс, също правел изключително висок риска на този вид кредитиране.
Банкерите искат законът да постанови, че при просрочие на задълженията по студентския кредит над 90 дни заемът става предсрочно изискуем.
 
© 2024 referati.com