В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Ако спреш детето си от училище, те лишават от родителски права?
Ако спреш детето си от училище, те лишават от родителски права?
Сряда, 10 Септември 2008 14:34
Източник: Actualno.com

Родители, които спират децата си от училище, ще бъдат лишавани от родителски права.
Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов, предаде агенция Фокус.
Атанасов обясни, че това ще е крайна мярка, която се обмисля в новия Закон за училищното образование, който трябва да бъде готов до средата на месец ноември.
Той посочи, че както в Закона за закрила на детето се предвижда отнемане на родителските права, ако родителят застрашава живота и здравето на детето, към тези две условия да се присъедини и лишаването на детето от изконното му право на образование.
По думите му, ако детето остане без образование, то отива на опашката за социално слаби и това е причина да се предприемат крути мерки спрямо родителите.
От просветното ведомство обмислят още и глоби спрямо родителите, които не се интересуват дали децата им ходят на училище.
Кирчо Атанасов посочи, че първо родителите ще бъдат викани на разговор и ако той не даде желания резултат и детето продължава да не ходи на училище, ще родителят ще бъде глобяван с примерен размер на глобата от 500 лв.
В случай, че детето продължи да отсъства от училище ще бъде налагана втора по-висока глоба в примерен размер от 5000 лв. Ако обаче родителят няма възможност да плати глобата, тогава той ще бъде осъждан по бързата процедура за своята безотговорност на обществено полезен труд.
 
© 2024 referati.com