В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Променят Закона за висшето образование
Променят Закона за висшето образование
Вторник, 10 Април 2007 23:56
Източник: Actualno.com 

"Когато висшите училища сами определят приема на студенти и размера на студентските такси, таксите не бива да влизат в консолидирания бюджет."
Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев на заседанието на Съвета на ректорите, на което се обсъждат промените в Закона за висшето образование.
Вълчев посочи, че е разговарял по този въпрос с представители на Европейската комисия.
След въвеждането на промените в Закона за висшето образование се очаква приходите на университетите да се увеличат значително през новата академична година, допълни той.
През миналата година висшите училища са събрали над 95 милиона лева от студентски такси, припомни министърът.
Министърът допусна вероятността, че от есента ще има известно увеличение на студентските такси, но "пазарът щял да регулира нещата надолу".
Още преди 1 октомври България трябва да има действащ закон за студентското кредитиране, като гаранционният фонд да бъде за сметка на Европейския социален гаранционен фонд, посочи Даниел Вълчев.
Той допълни, че в много европейски страни тази възможност съществува.Министър Вълчев отбеляза, че промените в ЗВО могат да влязат в сила не по-рано от 20-25 май.
 
© 2024 referati.com