В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Броят на студентите у нас драстично ще намалее
Броят на студентите у нас драстично ще намалее
Сряда, 14 Февруари 2007 01:07
Източник: Actualno.com

До няколко години броят на студентите във висшите ни училища драстично ще намалее. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.
Той подчерта, че основните причини за това са както демографски, така и реалната конкуренция на висшите ни училища с тези от ЕС. Министър Вълчев уточни, че в същото време Министерството на образованието и науката има намерение да увеличи броя на субсидираните от държавата специалности, така че натискът към висшите училища постепенно ще намалее, а за някои специалности дори кандидат-студентските изпити ще отпаднат.
"Повечето академични общности вече са наясно, че комфортът, който го имаше в българското висше образование през 90-те години като нещо наше си, провинциално, за нашия си град, вече не може да съществува", допълни Даниел Вълчев.
Той допълни, че до една-две години се очаква в България да бъдат открити и първите филиали на чуждестранни висши училища, по силата на последните изменения в Закона за висшето образование.
Според министъра висшето образование в България има да се справя със сериозни проблеми, какъвто е този за недофинансирането, а също и застаряването и липсата на мотивация на академичния преподавателски състав. "Любопитен" е фактът, че в България практически няма доцент под 35 години и професор под 45 години, а същото време има над 1000 асистенти, които са на възраст над 65 години, допълни министър Вълчев.
Според него това се дължи на липсата на мотивация от страна на младите хора и на изключително тромавата процедура за придобиване на научни степени.
 
© 2024 referati.com