В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Музиканти подкрепиха кампанията срещу насилието в училище
Музиканти подкрепиха кампанията срещу насилието в училище
Четвъртък, 01 Февруари 2007 00:39
Източник: Actualno.com

Известни български изпълнители, телевизионни водещи и спортисти се включиха в кампания "Не затваряй очи!" срещу насилието в училище, организирана от издателство "Егмонд България" и списание "Браво".
Те се позовават на статистика и факти, които доказват, че през последните месеци насилието в българските училища се превръща в проблем, който не може да остане незабелязан. Цифрите са красноречиви - 70 на сто от българските ученици признават, че в училището им е имало случай на агресия, а 55 на сто лично са били обект на насилие. За да се опълчат срещу насилието, тийнейджърите имат нужда от пример като този, който им дават техните идоли.
Затова "Браво" приобщава към кампанията личности, за които техните проучвания сред тийнейджърите са показали, че са обект на подражание. Целта е популярните звезди не само да присъстват в медиите чрез интервюта и репортажи, но и да посетят училища, да се срещнат с ученици и учители. Българските "звезди" ще кажат "Не!" на насилието и чрез плакати с мотото "Звездите на "Браво" срещу насилието в училище", разпратени до училища в цялата страна.
Сред вече подкрепилите кампанията са Румънеца и Енчев, Владимир Ампов-Графа, "Мастило", "Д2", Деян Славчев - Део, Лора Караджова, Иван Динев-Устата, Боян Йорданов - волейболист от националния отбор, Сантра и Кристо, Ваня Щерева, "Групата", Дичо, Димо от "Р.I.F.", "Братя Мангасариян", Руши Видинлиев, Петя Павлова, Марияна Попова, Светла Иванова.
Кампанията получи подкрепа и от десетки читатели на "Браво". Извън медийното внимание към тежките случаи на агресия и тревогите на родители, тийнейджърите получиха шанс да изкажат своето мнение чрез специални картички, публикувани в списанието, с които всеки читател може да изрази своята позиция към насилието.
"Да, проблем с насилието съществува и е крайно време да се направи нещо" - е общото мнение, изразено в изпратените до редакцията картички. Читателите разпознават проблема и търсят причините за неговото съществуване: "Според мен насилието се дължи главно на проблемите в семейството... - пише Б. Пр. от Бургас. - Тези, които имат такива проблеми, сякаш няма къде да изкарат напрежението и яда си и често се поддават на гнева."
В редакцията пристигат и тревожни сигнали за безпомощността на учителите: "Даскалите въобще не помагат. Само стоят настрана и гледат" - разказва друг ученик. Тийнейджъри описват потресаващи случаи на физическо и психическо насилие: "На последния голям побой имаше кухненски ножове, газови пистолети, боксове и бухалки" - пише анонимен ученик. "Буквално ме смачкват с думите си, само защото съм различна - споделя Анджи. - Подиграват ми се ежедневно..."
Кампанията ще си сътрудничим с институции и организации като Държавната агенция за закрила на детето, психологическия консултативен кабинет и горещата телефонна линия към район "Триадица" и Столичния инспекторат по образованието. Кабинетът се намира в блок 5 Б на улица "Нишава" в квартал "Стрелбище". Той работи от понеделник до петък от 9 до 18 часа, а телефонът за връзка с психолозите Елена Карпачева и Юрий Кацаров е 858 51 37. Горещата телефонна линия е с номер 9585000.
 
© 2024 referati.com